HomeContact info
De Hunnebergen
Verleden & Heden rond Luyksgestel
Ontstaan van De Hunnebergen
Openluchttheater in Luyksgestel
Programma Openluchttheater
Het agrarisch gebied De Pielis
Arie van de Lugt Schrijver
Het Dorp Luyksgestel
Recreatieve voorzieningen
Koper- en Haarteuten
Bungalowpark De Koperteut & De Zwarte Bergen
Andere Wetenswaardigheden
Buurtpreventie BOSKOP
Arie van de Lugt Schrijver
Schrijversmuseum Arie van der Lugt staat bij het Bakkerijmuseum en molen de Grenswachter aan de Kapellerweg 15 in Luyksgestel. De stichting Comité Actie van der Lugt heeft jarenlang gewerkt om de originele schrijvershut van de bekende Nederlandse romanschrijver Arie van der Lugt, vanaf zijn plaats bij de vroegere woning van de schrijver aan het Boscheind in het dorp te demonteren, te verplaatsen en te restaureren. Zo heeft de hut een nieuwe functie als museum, dat over het leven en werk van Arie van der Lugt vertelt.
Vanuit die hut heeft Arie van der Lugt vele boeken geschreven. Waaronder ook enkele boeken die tot een tot een toneelstuk zijn omgezet, Die werden dan in het nabijgelegen Openluchttheater De Hunnebergen opgevoerd. In die beginjaren is het zelfs zo geweest dat de toneelspelers in het huis van Arie konden omkleden omdat er in die tijd nog geen voorzieningen waren in het theater

Arie van der Lugt werd op 30 maart 1917 te Vlaardingen geboren. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij enige jaren letterkunde te Leiden. Reeds op zeventienjarige leeftijd verschenen zijn eerste jeugdboeken. Bekend van hem zijn de serie boeken over Frank Distel. Voor de jeugd schreef hij vooral detectiveverhalen. Ook schreef hij vele streek-romans. Zijn eerste roman zag het licht in 1948 en werd te Leuven bekroond met de Vlieberg-prijs. Het jaar daarop ontving hij dezelfde prijs voor zijn trilogie "Het lied van de zee - Kapitein Marie - Schip zonder roer", die ook in het Engels en Duits verscheen.
Arie van der Lugt schreef ook onder de pseudoniemen Annemarie Benninck en Tis Nieuwaar.
Behalve romans en jeugdboeken schreef hij ook voor het toneel, meest spelen gebaseerd op authentieke gegevens. Voor het verzamelen van die gegevens maakte hij vele buitenlandse reizen. Arie van der Lugt was getrouwd en had twee zoons en drie dochters. Hij overleed in 1996 te Luyksgestel, alwaar hij sinds 1963 woonde.

Jeugdboeken van van der Lugt o.a.:
S.O.S. speurneus: een spannend avonturenboek voor Hollandsche jongens
Harry-Pit-serie
Frank Distel-serie:
Smokkelaars aan de Maas
De tijgerbende slaat terug
Rechercheur Kobus Plat vermist
De verdwenen Platvoet
Klopjacht op de snelle kraker
De bende van de gele rat
De spion van de Duivelskloof
De tijgerbende op eendenjacht
De straalschoenen van professor Popofski
De schat in de ruïne
Het
hut in 2010 geheim van doctor Pierewiet 
<< >>De hut, in de bossen nabij het Openluchttheater, voordat deze verplaats werd naar de huidige lokatie.
HomeContact info